Saturday, December 11, 2010

Not Only Punched by Ingmar Bergman

I just saw the rerun of a TV interview with Ingmar Bergman, the world famous Swedish movie and theater director, not long before he died. He confessed that he had punched a critic to make sure that he would not be able to write any more reviews about Bergman's work. He seemed quite proud about it.


The essay has been moved to my personal website:

Not Only Punched by Ingmar Bergman


2 comments:

  1. Är det OK att svara på svenska?

    Jag vill mest bara gratulera till en lyckad och förmodligen välförtjänt äreräddning.

    Vi pratade tidigare om författares drivkrafter. De verkligt stora konstnärerna tror jag som regel har ett slags handikapp, i det att de många gånger är dåliga på att lösa sina själsliga och emotionella problem internt, med sig själva. De måste externalisera dem för att läka dem, och så blir det konst av det på kuppen. Bergman förefaller mig ha varit en konstnär av det slaget. Det verkar ha funnits en rätt avsevärd spänning eller skillnad mellan privatpersonen Bergman och de försonliga avtryck han ofta lämnade i sina filmer, så tidigt som i Smultronstället t ex. Homofobi? Det räcker väl med att se till vilken generation och samhällsklass han tillhörde för att tro att det funnits med i bilden, det behöver inte ens ses som särskilt personligt. Så du prickar nog rätt.

    ReplyDelete
  2. Mattias, ett senkommet svar: visst kan du kommentera på svenska. Jag är glad att ha dig med här. Så får vi se om jag sätter fart med denna blogg, nu när jag är klar med min engelska Tao Te Ching...

    ReplyDelete